Svěží koláč
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
200 ml |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
300 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
300 g |
Mléko plnotučné |
800 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
600 g |
Oříšky piniové |
2 polévková lžíce |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek sušený |
200 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.
- Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.
- Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.
- Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.
- Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
- Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.