Svěží koláč

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 200 ml
Cukr krupice 200 g
Cukr moučkový 300 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 300 g
Mléko plnotučné 800 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 600 g
Oříšky piniové 2 polévková lžíce
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek sušený 200 g
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.
  2. Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.
  3. Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.
  4. Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.
  5. Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
  6. Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.