Cibulačka z Francie

Ingredience


Bobkový list 5 g
Cibule 1.5 kg
Cukr krupice 40 g
Krupice dětská 60 g
Máslo čerstvé 120 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Tymián čerstvý 1 hrst
Veka 200 g
Víno bílé 5 dl
Vývar slepičí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme po délce na hrubé plátky. V hrnci rozpálíme máslo, vložíme cibuli, orestujeme, posypeme cukrem, přidáme nití svázáný tymián a za stálého míchání cibuli karamelizujeme. Do hrnce vsypeme bobkový list, sůl, pepř, vše zalijeme vínem, necháme ho vyvařit do sucha, aby zůstalo jen vinné aroma a vyrestovaná cibule. Tu posypeme dětskou krupicí, mícháním zapražíme, zalijeme vývarem a na středně silném ohni polévku povaříme 30 minut. Před dovařením podle vlastní chuti osolíme a opepříme.
  2. Troubu předehřejeme, na každý krajíc veky nasypememe nastrouhaný sýr, vyskládáme na plech a vložíme do nahřáté trouby zapéct, aby veka byla křupavá a sýr rozpuštěný.
  3. Uvařenou, ještě teplou polévku nalijeme do polévkových šálků, posypeme nasekanou petrželovou natí, přidáme připravené křupavé krajíce veky a podáváme.