Labužnické lasagne s lososem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Citrony 0.5 ks
Losos - filety 300 g
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Gorgonzola 100 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 100 g
Těstoviny Lasagne 300 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme lososa, pomocí papírové utěrky osušíme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Takto připravenou rybu nakrájíme na menší kousky. Lasagně uvaříme v dostatečném množství osolené vroucí vody al dente. Uvařené lasagne scedíme a necháme okapat.
  2. Oloupeme cibuli a česnek, obojí nadrobno nakrájíme. Připravíme si pánev, ve které rozehřejeme 3 lžíce másla. Přidáme česnek a cibuli a osmahneme.
  3. Cibuli a česnek podlijeme bílým vínem, přidáme smetanu, promícháme a povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Přidáme lososa a promícháme. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).
  4. Omyjeme citron, osušíme, rozpůlíme a z 1/2 nastrouháme kůru. Kůru vmícháme do lososové omáčky. Vidličkou rozmačkáme gorgonzolu, pomocí struhadla nahrubo nastrouháme pecorino.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě vykládáme plátky lasagní a lososovou omáčkou. Vrchní vrstvu tvoří lasagně, které posypeme sýrem a vločkami zbylého másla. Naplněnou zapékací mísu vložíme do střední části trouby a zapékáme asi 15 minut. Hotové vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.