Jablečný dezert s mandlemi
Ingredience
Calvados |
60 ml |
Citronová kůra |
20 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
10 g |
Cukr třtinový |
100 g |
Hrozinky |
50 g |
Jablka |
400 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
20 g |
Mandle |
40 g |
Máslo čerstvé |
240 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Mascarpone |
200 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hrozinky sultánky zalijeme calvadosem a necháme nasáknout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. V hluboké pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme jablka a cukr a zahříváme za stálého míchání, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme hrozinky a zahříváme ještě 8 minut, až jablka začnou měknout. Přemístíme je na dno pečící formy a necháme vychladnout.
- Zbytek másla utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, mouku a citronovou kůru. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme hustou hmotu, která ale půjde nalít. Zalijeme vychladlá jablka ve formě, rozetřeme, posypeme moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi, dáme do středně vyhřáté trouby na 25-30 minut péct. Píchnutím špejlí zkontrolujeme střed koláče, jestli je dopečený. Upečený dezert vyjmeme z trouby, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.
- Do mísy vyškrábneme polovinu vanilkového lusku i se semeny, přidáme krém mascarpone a vyšleháme metlou. Porce koláče podáváme mírně teplé s kopečkem krému.