Zeleninové lupínky s dipem

Ingredience


Brambory 250 g
Celer bulvový 250 g
Cibule 200 g
Kedlubna 200 g
Mrkev kořen 200 g
Olej slunečnicový 3 dl
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Mandle 2 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 1 dl
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 3 polévková lžíce
Hořčice kremžská 0.5 polévková lžíce
Sýr Cottage 250 g
Chilli paprička 1 ks
Cukr moučkový 0.5 kávová lžička
Jogurt bílý 1 dl
Paprika žlutá 1 ks
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 3 špetka
Sýr Lučina - termizovaný 100 g
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
Sýr Niva (Rokfór) 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh zeleniny fritujeme ve fritovacím hrnci dozlatova. Usmaženou křupavou zeleninu necháme okapat a ozdobně naaranžujeme na velkou mísu.
  2. Připravíme si 4 dipy.
  3. Bylinkový dip: omyjeme pažitku, petrželku a kopr. Bylinky drobně pokrájíme, dáme do mixéru s posekanými mandlemi, olejem, nastrouhaným sýrem Parmezánem. Vše rozmixujeme na kaši, kterou dochutíme pepřem a solí.
  4. Tvarohový dip: Cottage smetanový (tvaroh se smetanou) rozmícháme s kremžskou hořčicí.
  5. Jogurtový dip: žlutou paprikou a malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Žlutou papriku pokrájíme na velmi malé kostičky, chilli nasekáme nadrobno. Papriky dáme do mísy s bílým smetanovým jogurtem, který jsme předem vymíchali se sýrem Lučinou. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
  6. Sýrový dip: plísňový sýr Nivu jemně nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou.
  7. Všechny druhy dipů dáme do malých misek, které umístíme doprostřed velké mísy se zeleninovými lupínky a servírujeme.