Zeleninové lupínky s dipem
Ingredience
Brambory |
250 g |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
200 g |
Kedlubna |
200 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej slunečnicový |
3 dl |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
3 polévková lžíce |
Hořčice kremžská |
0.5 polévková lžíce |
Sýr Cottage |
250 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr moučkový |
0.5 kávová lžička |
Jogurt bílý |
1 dl |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
3 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
100 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
Sýr Niva (Rokfór) |
200 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh zeleniny fritujeme ve fritovacím hrnci dozlatova. Usmaženou křupavou zeleninu necháme okapat a ozdobně naaranžujeme na velkou mísu.
- Připravíme si 4 dipy.
- Bylinkový dip: omyjeme pažitku, petrželku a kopr. Bylinky drobně pokrájíme, dáme do mixéru s posekanými mandlemi, olejem, nastrouhaným sýrem Parmezánem. Vše rozmixujeme na kaši, kterou dochutíme pepřem a solí.
- Tvarohový dip: Cottage smetanový (tvaroh se smetanou) rozmícháme s kremžskou hořčicí.
- Jogurtový dip: žlutou paprikou a malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Žlutou papriku pokrájíme na velmi malé kostičky, chilli nasekáme nadrobno. Papriky dáme do mísy s bílým smetanovým jogurtem, který jsme předem vymíchali se sýrem Lučinou. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
- Sýrový dip: plísňový sýr Nivu jemně nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou.
- Všechny druhy dipů dáme do malých misek, které umístíme doprostřed velké mísy se zeleninovými lupínky a servírujeme.