Zapečené fusilli s uzenou rybou a jablkem
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Jablka |
2 ks |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná T 400 |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
80 g |
Těstoviny Fusilli |
200 g |
Treska uzená |
400 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Fusilli uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).
- Připravíme si pánev, na které rozpustíme 50 g másla, mícháme a zaprašujeme moukou. Mouku s máslem necháme zpěnit a podlijeme mlékem a smetanou.
- Směs mícháme, dokud není hladká. Omáčku vaříme do zhoustnutí.
- Omáčku odstavíme ze sporáku, přidáme 50 g sýra, promícháme a necháme roztavit. Petrželku a kopr opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Omáčku dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
- Uzenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
- Omyjeme citron a vymačkáme z něj šťávu. Uvařené těstoviny smícháme s rybou a jablky, přelijeme omáčkou, ještě jednou dochutíme solí a pepřem a přidáme citronovovou šťávu.
- Vymažeme zapékací mísu máslem, vložíme do ní směs těstovin a navrch poklademe zbytek másla nakrájeného na vločky. Než mísu vložíme do trouby, posypeme směs zbytkem ementálu a dáme zapéct do střední části trouby na 20–30 minut. Když jsou těstoviny dozlatova zapečené, vyjmeme je z trouby, upravíme na talíře a podáváme.