Zapečené fusilli s uzenou rybou a jablkem

Ingredience


Citrony 1 ks
Jablka 2 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná T 400 30 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 80 g
Těstoviny Fusilli 200 g
Treska uzená 400 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fusilli uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).
  2. Připravíme si pánev, na které rozpustíme 50 g másla, mícháme a zaprašujeme moukou. Mouku s máslem necháme zpěnit a podlijeme mlékem a smetanou.
  3. Směs mícháme, dokud není hladká. Omáčku vaříme do zhoustnutí.
  4. Omáčku odstavíme ze sporáku, přidáme 50 g sýra, promícháme a necháme roztavit. Petrželku a kopr opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Omáčku dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
  5. Uzenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
  6. Omyjeme citron a vymačkáme z něj šťávu. Uvařené těstoviny smícháme s rybou a jablky, přelijeme omáčkou, ještě jednou dochutíme solí a pepřem a přidáme citronovovou šťávu.
  7. Vymažeme zapékací mísu máslem, vložíme do ní směs těstovin a navrch poklademe zbytek másla nakrájeného na vločky. Než mísu vložíme do trouby, posypeme směs zbytkem ementálu a dáme zapéct do střední části trouby na 20–30 minut. Když jsou těstoviny dozlatova zapečené, vyjmeme je z trouby, upravíme na talíře a podáváme.