Chléb z pohanky a podmáslí z domácí pekárny
Ingredience
Anýz mletý |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
20 g |
Mléko - podmáslí |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká |
200 g |
Pohanka |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
180 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve umeleme pohanku. Pokud nemáme mlýnek na obilí, můžeme ji podrtit v nožovém mixéru nebo mlýnku na kávu.
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a podmáslí, přisypeme smíchané oba druhy mouky a anýz. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
- Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
- Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho vychladnout. Chléb s pohankou má méně lepku, proto ho vždy krájíme až zcela vychladlý.