Salát z pampelišky

Ingredience


Citronová šťáva 40 ml
Cukr želírovací 500 g
Hořčice Dijonská 1 polévková lžíce
Mozzarella 60 g
Ocet vinný 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pampeliška květ 3 hrst
Pampeliškové listy 3 hrst
Voda pitná 750 ml
Želé pampeliškové 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladé čerstvé pampeliškové listy omyjeme a nasekáme asi na 2 cm kousky. Připravíme zálivku z bílého vinného octa, dijonské hořčice, slunečnicového oleje, pampeliškového želé a vše promícháme s pampeliškovými listy.
  2. Natrhané pampeliškové květy dobře propláchneme a necháme okapat. Z květů otrháme žluté okvětní lístky a promícháme s vodou. Necháme louhovat 12 hodin. Po 12 hodinách přecedíme, buď přes pasírovací utěrku nebo jemné síto; lístky, které zůstaly v sítě nebo utěrce pořádně vymačkáme. Scezenou vodu 4 minuty vaříme s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 2plus1.
  3. Rosol z pampeliškových květů zvýrazní aroma pampeliškových listů a tvoří protiváhu kyselosti bílého vinného octa. Ozdobíme plátky mozzarelly z buvolího mléka.