Salát z pampelišky
Ingredience
Citronová šťáva |
40 ml |
Cukr želírovací |
500 g |
Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
60 g |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pampeliška květ |
3 hrst |
Pampeliškové listy |
3 hrst |
Voda pitná |
750 ml |
Želé pampeliškové |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 4 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Mladé čerstvé pampeliškové listy omyjeme a nasekáme asi na 2 cm kousky. Připravíme zálivku z bílého vinného octa, dijonské hořčice, slunečnicového oleje, pampeliškového želé a vše promícháme s pampeliškovými listy.
- Natrhané pampeliškové květy dobře propláchneme a necháme okapat. Z květů otrháme žluté okvětní lístky a promícháme s vodou. Necháme louhovat 12 hodin. Po 12 hodinách přecedíme, buď přes pasírovací utěrku nebo jemné síto; lístky, které zůstaly v sítě nebo utěrce pořádně vymačkáme. Scezenou vodu 4 minuty vaříme s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 2plus1.
- Rosol z pampeliškových květů zvýrazní aroma pampeliškových listů a tvoří protiváhu kyselosti bílého vinného octa. Ozdobíme plátky mozzarelly z buvolího mléka.