Kreplechy plněné játry
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Cibule červená |
3 ks |
Husí sádlo |
100 g |
Játra drůbeží |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
50 g |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
2 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
6 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Náplň: Do kastrůlku nalijeme vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Zmenšíme plamínek, do hrnce pomoci lžíce poklademe vejce, které uvaříme natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na kousky a zatím necháme stranou.
- Játra odblaníme, dobře umyjeme, v pánvi na rozpáleném sádle spolu s nakrájenou cibuli za občasného míchání opečeme a necháme vychladnout. Vychladlá játra a cibuli pomeleme do misky, přidáme připravená vejce, nastrouhaný česnek, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a všechny suroviny dobře promícháme.
- Těsto: Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něho rozklepneme celé vejce, posypeme solí, pomalým přiléváním vody rukou vypracujeme tuhé těsto, které na vále pomoci válečku rozválíme na velký plát. Z rozváleného těsta nožem nakrájíme čtverce o velikostí asi čtyři cm. Do každého čtverce lžící položíme připravenou náplň, konce přeložíme a silně stlačíme, aby se slepily.
- Kreplechy uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 7 minut. Hotové scedíme přes síto, opláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a nakonec je po všech stranách opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.