Kreplechy plněné játry

Ingredience


Česnek 1 ks
Cibule červená 3 ks
Husí sádlo 100 g
Játra drůbeží 500 g
Mouka pšeničná hrubá 50 g
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej olivový 2 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Náplň: Do kastrůlku nalijeme vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Zmenšíme plamínek, do hrnce pomoci lžíce poklademe vejce, které uvaříme natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na kousky a zatím necháme stranou.
  2. Játra odblaníme, dobře umyjeme, v pánvi na rozpáleném sádle spolu s nakrájenou cibuli za občasného míchání opečeme a necháme vychladnout. Vychladlá játra a cibuli pomeleme do misky, přidáme připravená vejce, nastrouhaný česnek, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a všechny suroviny dobře promícháme.
  3. Těsto: Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něho rozklepneme celé vejce, posypeme solí, pomalým přiléváním vody rukou vypracujeme tuhé těsto, které na vále pomoci válečku rozválíme na velký plát. Z rozváleného těsta nožem nakrájíme čtverce o velikostí asi čtyři cm. Do každého čtverce lžící položíme připravenou náplň, konce přeložíme a silně stlačíme, aby se slepily.
  4. Kreplechy uvaříme v hrnci s vroucí osolenou vodou přibližně 7 minut. Hotové scedíme přes síto, opláchneme studenou vodou, necháme dobře okapat a nakonec je po všech stranách opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.