Koláč s vůní pomeranče
Ingredience
Cukr krupice |
90 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Mandle mleté |
50 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Pomeranče |
3 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejprve vypracujeme hladké těsto z mouky, másla, špetky soli a kapky vody. Zabalené ve fólii necháme asi 30min odpočívat v lednici.
- Poté rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Rozšleháme vejce se žloutky a smetanou a přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů.
- Mléko s cukrem přivedeme k varu, postupně vlijeme na vejce a dobře promícháme. Přidáme mandlovou mouku a směs vlijeme na těsto.
- Pečeme 20min v troubě předehřáté na 200C, poté snížíme teplotu na 170C a dalších 20-25min dopečeme.
- Koláč vyjmeme, necháme vychladnout na mřížce a vyjmeme z formy. Nakrájíme na dílky, posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme šlehačkou, proužky pomerančové kůry a podáváme.