Koláč s vůní pomeranče

Ingredience


Cukr krupice 90 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Mandle mleté 50 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Pomeranče 3 ks
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Smetana 33% (šlehačka) 125 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve vypracujeme hladké těsto z mouky, másla, špetky soli a kapky vody. Zabalené ve fólii necháme asi 30min odpočívat v lednici.
  2. Poté rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Rozšleháme vejce se žloutky a smetanou a přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů.
  3. Mléko s cukrem přivedeme k varu, postupně vlijeme na vejce a dobře promícháme. Přidáme mandlovou mouku a směs vlijeme na těsto.
  4. Pečeme 20min v troubě předehřáté na 200C, poté snížíme teplotu na 170C a dalších 20-25min dopečeme.
  5. Koláč vyjmeme, necháme vychladnout na mřížce a vyjmeme z formy. Nakrájíme na dílky, posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme šlehačkou, proužky pomerančové kůry a podáváme.