Kugel - pečená bramborová příloha I
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Cukr krupice |
30 g |
Maces - nekvašený chléb |
50 g |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Reveň (Rebarbora) |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu zapneme, aby se nahřála. Brambory oloupeme, umyjeme a na jemném struhadle nastrouháme do misky, kam přidáme pomletý maces, rozklepneme vejce, žloutky dáme do misky, přidáme na malé kousky nakrájenou rebarboru, podle chuti přisypeme sůl, pepř a vše dohromady promícháme. Z bílku a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka ho vmícháme do těsta.
- Pekáč dobře vymažeme olejem, na něj rozložíme připravené těsto a v předehřáté troubě pečeme tak dlouho, aby povrch byl upečený skoro do hnědé barvy a hodně křupavý.
- Upečený kugel vyndáme z trouby, necháme odpočinout a nakrájíme na porce.