Kugel - pečená bramborová příloha I

Ingredience


Brambory 1.5 kg
Cukr krupice 30 g
Maces - nekvašený chléb 50 g
Olej olivový extra panenský 1 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Reveň (Rebarbora) 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu zapneme, aby se nahřála. Brambory oloupeme, umyjeme a na jemném struhadle nastrouháme do misky, kam přidáme pomletý maces, rozklepneme vejce, žloutky dáme do misky, přidáme na malé kousky nakrájenou rebarboru, podle chuti přisypeme sůl, pepř a vše dohromady promícháme. Z bílku a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka ho vmícháme do těsta.
  2. Pekáč dobře vymažeme olejem, na něj rozložíme připravené těsto a v předehřáté troubě pečeme tak dlouho, aby povrch byl upečený skoro do hnědé barvy a hodně křupavý.
  3. Upečený kugel vyndáme z trouby, necháme odpočinout a nakrájíme na porce.