Žitné rychlé dalamánky
Ingredience
Droždí |
20 g |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka pšeničná celozrnná |
400 g |
Mouka žitná celozrnná |
200 g |
Olej rostlinný |
50 ml |
Olej sezamový |
100 ml |
Sezam - semena |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko a sezamový olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
- Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu hnětení - míchání - zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a každý obalíme v sezamových semínkách. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech.
- Plech s dalamánky vložíme do studené trouby, tu postupně zahřejeme na 200 stupňů a a dalamánky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu.
- Pokud je chceme upéct rychleji, vložíme plech do trouby předehřáté na 220 stupňů a upečené budou za přibližně 10 minut.