Žitné rychlé dalamánky

Ingredience


Droždí 20 g
Med včelí 1 kávová lžička
Mléko polotučné 250 ml
Mouka pšeničná celozrnná 400 g
Mouka žitná celozrnná 200 g
Olej rostlinný 50 ml
Olej sezamový 100 ml
Sezam - semena 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko a sezamový olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
  2. Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  3. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu hnětení - míchání - zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
  4. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  5. Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a každý obalíme v sezamových semínkách. Vytvoříme dalamánky a ty přeneseme na vymazaný plech.
  6. Plech s dalamánky vložíme do studené trouby, tu postupně zahřejeme na 200 stupňů a a dalamánky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu.
  7. Pokud je chceme upéct rychleji, vložíme plech do trouby předehřáté na 220 stupňů a upečené budou za přibližně 10 minut.