Kuřecí základ Ambiente
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Cibule |
100 g |
Karotka |
130 g |
Kuřecí skelety |
1.5 kg |
Nové koření celé |
10 g |
Olej olivový |
20 g |
Pepř černý celý |
1 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 240 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit zprudka, měl by se pouze „táhnout“.
- Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.