Zapečené matjesy s bramborami

Ingredience


Máslo čerstvé 80 g
Matjesy - filet 800 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 120 ml
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 800 ml
Brambory 850 g
Voda pitná 1.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na plátky. Sýr nastrouháme a smícháme se žloutky a smetanou. Petrželovou nať jemně nasekáme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Do máslem vymazané zapékací mísy naskládáme polovinu brambor, matjesy a vejce. Směs posypeme petrželovou natí a zakryjeme druhou polovinou brambor.
  3. Pečeme zhruba 15 minut v předehřáté troubě, poté zalijeme sýrovou směsí a pečeme, až sýr zezlátne.