Domácí cannelloni se špenátem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Krupice pšeničná 150 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Mozzarella 125 g
Olej olivový 5 polévková lžíce
Omáčka bešamelová 80 g
Oregano čerstvé 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Ricotta 150 g
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka dušená 100 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 50 g
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z mouky, krupice, 4 vajec, 1/2 lžičky soli a 100 ml vlažné vody vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy a přikryté ho necháme 30 minut odpočinout.
  2. Očistíme a omyjeme špenát, necháme ho okapat a ve vařící vodě ho chvíli blanšírujeme. Mozzarellu pokrájíme na kostičky, šunku na nudličky.
  3. Opláchneme a osušíme oregano, otrháme lístky a najemno je nasekáme. Česnek oloupeme a pomocí lisu stroužky prolisujeme. Do mísy vložíme ricottu, mozzarellu, špenát, šunku, oregano a česnek, vše smícháme a dobře dochutíme solí a pepřem. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).
  4. Zpracujeme odležené těsto na Cennelloni. Na pracovní ploše těsto rozválíme na tenký plát o síle cca 2 mm a vykrájíme čtverce o rozměru 10 x 10 cm. V hrnci si dáme vařit osolenou vodu a po porcích v ní čtverce vaříme. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
  5. Cannelloni si rozložíme na čistou pracovní plochu, poklademe je směsí se špenátem a čtverce zavineme.
  6. Máslem vymažeme zapékací mísu a cannelloni do ní vkládáme skladem směrem dolů.
  7. Rozklepneme poslední vejce a oddělíme žloutek od bílku, bílek nepoužijeme. Pecorino nastrouháme. Žloutek rozšleháme, přimícháme pecorino, olej a bešamelovou omáčku, dobře promícháme a směsí pokryjeme cannelloni. Posolíme a opepříme. Takto připravené cannelloni vložíme do střední části trouby na 20 minut. Po uplynutí doby cannelloni vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.