Domácí cannelloni se špenátem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Krupice pšeničná |
150 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Mozzarella |
125 g |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Omáčka bešamelová |
80 g |
Oregano čerstvé |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Ricotta |
150 g |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka dušená |
100 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
50 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z mouky, krupice, 4 vajec, 1/2 lžičky soli a 100 ml vlažné vody vypracujeme hladké těsto. Těsto vložíme do mísy a přikryté ho necháme 30 minut odpočinout.
- Očistíme a omyjeme špenát, necháme ho okapat a ve vařící vodě ho chvíli blanšírujeme. Mozzarellu pokrájíme na kostičky, šunku na nudličky.
- Opláchneme a osušíme oregano, otrháme lístky a najemno je nasekáme. Česnek oloupeme a pomocí lisu stroužky prolisujeme. Do mísy vložíme ricottu, mozzarellu, špenát, šunku, oregano a česnek, vše smícháme a dobře dochutíme solí a pepřem. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).
- Zpracujeme odležené těsto na Cennelloni. Na pracovní ploše těsto rozválíme na tenký plát o síle cca 2 mm a vykrájíme čtverce o rozměru 10 x 10 cm. V hrnci si dáme vařit osolenou vodu a po porcích v ní čtverce vaříme. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
- Cannelloni si rozložíme na čistou pracovní plochu, poklademe je směsí se špenátem a čtverce zavineme.
- Máslem vymažeme zapékací mísu a cannelloni do ní vkládáme skladem směrem dolů.
- Rozklepneme poslední vejce a oddělíme žloutek od bílku, bílek nepoužijeme. Pecorino nastrouháme. Žloutek rozšleháme, přimícháme pecorino, olej a bešamelovou omáčku, dobře promícháme a směsí pokryjeme cannelloni. Posolíme a opepříme. Takto připravené cannelloni vložíme do střední části trouby na 20 minut. Po uplynutí doby cannelloni vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.