Plzeňský rozpek

Ingredience


Droždí 20 g
Máslo čerstvé 90 g
Med včelí 1 kávová lžička
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná celozrnná 250 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
  2. Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  3. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  4. Pracovní plochu posypeme moukou a z těsta vyválíme dvě velké placky, které přeneseme na vymazaný pečicí plech. Necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout a pak pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nejsou křupavé a nemají zlatavou barvu. Během pečení je jednou obrátíme.
  5. Rozpeky po upečení potřeme z obou stran rozpuštěným máslem.