Vdolky z pšeničného těsta z domácí pekárny
Ingredience
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka pšeničná celozrnná |
250 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme 60 gramů změklého másla a vejce. Přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
- Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Vytvarujeme z nich vdolky, přeneseme je na vymazaný pečicí plech a necháme je chvíli pod čistou utěrkou kynout.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů a vdolky v ní pečeme přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu.
- Upečené vdolky ještě teplé potřeme ze všech stran rozehřátým máslem. Podáváme potřemé džeme nebo medem, případně posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem.