Penne s fenyklovým krémem

Ingredience


Anýz mletý 1 špetka
Brambory sladké (Batáty) 200 g
Fenykl sladký - hlíza 2 ks
Hřebíček 1 špetka
Nové koření celé 1 špetka
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olej stolní 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana zakysaná 14% 5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ricotta 100 g
Těstoviny Penne 200 g
Voda pitná 1.5 l
Vývar zeleninový 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Penne uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme. Očistíme fenykl, omyjeme ho a i s natí najemno nasekáme.
  2. Konzervu se sladkými bramborami otevřeme, brambory dáme do cedníku a necháme dobře okapat. Poté je nakrájíme na větší kostičky.
  3. V pánvi rozpálíme olivový olej a fenykl s bramborami na něm asi 10 minut podusíme. Zeleninu v pánvi vidličkou rozmačkáme a dochutíme solí, pepřem, mletým anýzem, hřebíčkem a novým kořením.
  4. Zeleninu přelijeme zeleninovým vývarem a povaříme další 2 - 3 minuty. Nakonec přimícháme smetanu.
  5. Předehřejeme troubu na 220ºC (horkovzdušnou na 200ºC). Nízkou zapékací mísu vymažeme olejem a na dno položíme penne. Těstoviny přelijeme fenyklovou směsí.
  6. Nastrouháme sýr ricotta a nasypeme ho navrch. Zapékací místu vložíme do horní části trouby a zapékáme 5 - 6 minut.
  7. Dozlatova zapečený nákyp vyjmeme z trouby, upravíme na talíře a podáváme.