Chlebová slunečnice se semínky

Ingredience


Cukr třtinový 10 g
Droždí 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Lněné semínko 10 g
Mák - semena 10 g
Mouka pšeničná celozrnná 200 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Mouka sójová plnotučná 50 g
Olej slunečnicový 75 g
Sezam - semena 10 g
Slunečnice - semena 10 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme 50 gramů slunečnicového oleje a prášek do pečiva. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
  2. Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  3. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  4. Pracovní plochu posypeme moukou a těsto na ní rozdělíme na malé bochánky a každý potřeme po stranách olejem. Kruhovou koláčovou formu vymažeme a bochánky do ní rovnáme od středu kolem dokola do kruhu tak, aby vytvořily podobu květiny. Formu přikryjeme utěrkou a bochánky necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. Vykynuté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu.