Chlebová slunečnice se semínky
Ingredience
Cukr třtinový |
10 g |
Droždí |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Lněné semínko |
10 g |
Mák - semena |
10 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
200 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Mouka sójová plnotučná |
50 g |
Olej slunečnicový |
75 g |
Sezam - semena |
10 g |
Slunečnice - semena |
10 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme 50 gramů slunečnicového oleje a prášek do pečiva. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
- Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
- Pracovní plochu posypeme moukou a těsto na ní rozdělíme na malé bochánky a každý potřeme po stranách olejem. Kruhovou koláčovou formu vymažeme a bochánky do ní rovnáme od středu kolem dokola do kruhu tak, aby vytvořily podobu květiny. Formu přikryjeme utěrkou a bochánky necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. Vykynuté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu.