Těstovinový salát s kuřecími játry a hříbkovo-rajčatovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
2 hrst |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
150 g |
Citronová šťáva |
8 polévková lžíce |
Hříbky čerstvé |
50 g |
Játra kuřecí |
500 g |
Olej olivový |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
3 hrst |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
120 g |
Těstoviny Spaghettini |
300 g |
Víno bílé |
350 ml |
Voda pitná |
700 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 85 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V hrnci si dáme vařit 150 ml bílého vína, ve kterém vaříme sušené hříbky, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Poté houby necháme vychladnout a najemno nasekáme.
- Oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek oloupeme a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V pánvi rozpálíme 3 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a česnek a osmahneme. Na pánev přidáme hříbky, zbytek vína, rajčata i se šťávou a citronovou šťávu. Vše promícháme a vaříme na mírném ohni přikryté pokličkou, až se rajčata rozvaří, což trvá cca 30 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Ke směsi přidáme 100 ml olivového oleje, sůl, pepř a promícháme.
- Odblaníme kuřecí játra, omyjeme je, pomocí papírové utěrky osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi je ve zbytku olivového oleje po částech na silném plameni zprudka osmažíme a vložíme do rajčatové omáčky. Necháme vychladnout do druhého dne.
- Následující den uvaříme špagety v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Těstoviny uvařené al dente scedíme, necháme okapat a ještě horké je smícháme vychlazenou omáčkou z rajčat. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Salát necháme odstát.
- Omyjeme a osušíme bazalku a petrželku. Několik lístků bazalky dáme stranou, ostatní spolu s petrželkou najemno nasekáme a přimícháme do salátu. Nastrouháme pecorino. Upravíme do misek a podáváme ozdobené bazalkou a pecorinem.