Staročeské domácí zelníky

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná celozrnná 550 g
Mouka sójová plnotučná 50 g
Olej rostlinný 25 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 300 ml
Zelí hlávkové bílé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelí očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozpálíme olej, přisypeme špetku soli a nakrájené zelí dusíme do poloměkka. Zelí slijeme přes síto a necháme okapat.
  2. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a přidáme 40 gramů změklého másla. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu cukr.
  3. Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
  4. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. Když pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, vsypeme k těstu vychladlé okapané zelí. Některé pekárny zvukové znamení nemají, v tom případě zelí k těstu přidáme přibližně 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání. V průběhu cyklu také těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
  5. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
  6. Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 18 stejně velkých dílů. Z nich vytvoříme bochánky, přendáme je na vymazaný pečicí plech a necháme chvíli kynout.
  7. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a bochánky pečeme přibližně 25 až 30 minut do růžova.
  8. Upečené horké zelníky ihned potřeme rozpuštěným máslem.