Tvarohové knedlíky s rebarborovým kompotem

Ingredience


Cukr moučkový 270 g
Cukr skořicový 2 polévková lžíce
Maliny 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Reveň (Rebarbora) 1 kg
Skořice celá 1 ks
Strouhanka 150 g
Sůl 1 špetka
Tvaroh jihočeský polotučný 250 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tvarohu dáme do utěrky a vymačkáme z něj syrovátku. Do pěny vyšleháme měkké máslo s moučkovým cukrem, přisypeme strouhanku z bílého pečiva, vejce, žloutek a sůl a zašleháme do máslové pěny. Zamícháme tvaroh a necháme těsto krátce odpočinout. Navlhčenýma rukama uděláme jeden zkušební knedlík a 10 minut ho vaříme ve větším množství vody. Pokud se knedlík po vytažení z vody rozpadne, přidáme do těsta žloutek, strouhanku a trochu zpracujeme. Navlhčenýma rukama potom tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku a na mírném ohni vaříme asi 10 minut.
  2. Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme 5 lžic strouhanky a za neustálého míchání orestujeme dozlatova, stáhneme z ohně, přimícháme 2 lžíce skořicového cukru.
  3. Hotové knedlíky po vytažení z vody necháme okapat, obalíme ve skořicové strouhance. Podáváme s rebarborovým kompotem.
  4. Předehřejeme troubu na 200 °C. Řapíky rebarbory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na 4cm kousky. Svaříme cukr s vodou. Nakrájenou rebarboru naskládáme do pekáčku, posypeme čerstvými malinami (můžeme použít i mražené), zalijeme cukrovou vodou, překryjeme alobalem a pečeme 30-35 minut uprostřed trouby při 180 °C. Kompot podáváme horký nebo vlažný.