Tvarohové knedlíky s rebarborovým kompotem
Ingredience
Cukr moučkový |
270 g |
Cukr skořicový |
2 polévková lžíce |
Maliny |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Reveň (Rebarbora) |
1 kg |
Skořice celá |
1 ks |
Strouhanka |
150 g |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh jihočeský polotučný |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Tvarohu dáme do utěrky a vymačkáme z něj syrovátku. Do pěny vyšleháme měkké máslo s moučkovým cukrem, přisypeme strouhanku z bílého pečiva, vejce, žloutek a sůl a zašleháme do máslové pěny. Zamícháme tvaroh a necháme těsto krátce odpočinout. Navlhčenýma rukama uděláme jeden zkušební knedlík a 10 minut ho vaříme ve větším množství vody. Pokud se knedlík po vytažení z vody rozpadne, přidáme do těsta žloutek, strouhanku a trochu zpracujeme. Navlhčenýma rukama potom tvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku a na mírném ohni vaříme asi 10 minut.
- Na pánvi rozpustíme 50 g másla, přidáme 5 lžic strouhanky a za neustálého míchání orestujeme dozlatova, stáhneme z ohně, přimícháme 2 lžíce skořicového cukru.
- Hotové knedlíky po vytažení z vody necháme okapat, obalíme ve skořicové strouhance. Podáváme s rebarborovým kompotem.
- Předehřejeme troubu na 200 °C. Řapíky rebarbory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na 4cm kousky. Svaříme cukr s vodou. Nakrájenou rebarboru naskládáme do pekáčku, posypeme čerstvými malinami (můžeme použít i mražené), zalijeme cukrovou vodou, překryjeme alobalem a pečeme 30-35 minut uprostřed trouby při 180 °C. Kompot podáváme horký nebo vlažný.