Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky

Ingredience


Droždí 20 g
Med včelí 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná celozrnná 250 g
Mouka žitná celozrnná 100 g
Ořechy lískové 50 g
Ovesné vločky 50 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 4.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
  2. Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
  3. Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
  4. Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
  5. V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
  6. Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky.
  7. Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.