Celozrnný lúčenecký chléb z více druhů mouky
Ingredience
Droždí |
20 g |
Med včelí |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná celozrnná |
250 g |
Mouka žitná celozrnná |
100 g |
Ořechy lískové |
50 g |
Ovesné vločky |
50 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
4.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Pro upečení tohoto chleba nejprve musíme připravit tzv. pařené předtěsto.
- Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 100 gramů žitné celozrnné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě zcela vychladnout.
- Prochladlé pařené předtěsto pak zalijeme 1,5 decilitrem studené vody, přisypeme 250 gramů pšeničné celozrnné mouky a 50 gramů ovesných vloček. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme ho medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
- Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
- V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- Když pekárna upozorní zvukovým signálem na možnost přidání surovin, přisypeme do těsta celé lískové oříšky.
- Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho na kuchyňském sítu vychladnout.