Salát z artyčoků a ančoviček

Ingredience


Ančovičky konzervované 200 g
Artyčoky 1 kg
Citrony 1 ks
Ocet vinný 30 ml
Olej olivový 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 100 g
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Opláchneme artyčoky a odlámeme z nich horní tuhé listy. Pak je pokrájíme na tenčí plátky. Z citronu vymačkáme šťávu a přilijeme do ní vodu. Do vzniklé citronové vody vložíme pokrájené plátky artyčoků, aby nezhnědly.
  2. Na malé kousky rozkrájíme ančovičky. Artyčoky vyndáme z citronové vody a smícháme s kousky ančoviček.
  3. Nachystáme zálivku. Do misky vlijeme připravený olivový olej, přidáme k němu vinný ocet, sůl a pepř. Rozmícháme a přelijeme zálivkou směs ančoviček s artyčoky. Vkládáme do hlubokých talířů. Před podáváním zasypeme nadrobno posekanou petrželkou a parmezánem.