Chřestová polévka se sýrem

Ingredience


Chřest bílý 500 g
Máslo čerstvé 100 g
Olej olivový 20 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 100 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Burrata 100 g
Sýr Parmezán 100 g
Vývar zeleninový 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme šalotky a nakrájíme je na drobné kostičky. Také oloupaný bílý chřest nakrájíme na asi centimetr dlouhé špalíčky. V menším kastrůlku si rozehřejeme máslo a na něj nasypeme šalotku. Necháme ji zesklovatět, nesmí ovšem v žádném případě začít hnědnout. Zltumíme oheň a přisypeme k cibuli pokrájené špalíčky chřestu a necháme 10 minut povařit. V menším hrnci přivedeme k varu vývar a zalijeme jím chřest, přilijeme ještě smetanu. Vlijeme polévku do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pak polévku přecedíme přes sítko. Osolíme, opepříme a přisypeme parmezán. Do hlubokých talířů vložíme sýr burrata a zalijeme ho polévkou. Na závěr zakápneme olivovým olejem.