Chřestová polévka se sýrem
Ingredience
Chřest bílý |
500 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej olivový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Burrata |
100 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme šalotky a nakrájíme je na drobné kostičky. Také oloupaný bílý chřest nakrájíme na asi centimetr dlouhé špalíčky. V menším kastrůlku si rozehřejeme máslo a na něj nasypeme šalotku. Necháme ji zesklovatět, nesmí ovšem v žádném případě začít hnědnout. Zltumíme oheň a přisypeme k cibuli pokrájené špalíčky chřestu a necháme 10 minut povařit. V menším hrnci přivedeme k varu vývar a zalijeme jím chřest, přilijeme ještě smetanu. Vlijeme polévku do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pak polévku přecedíme přes sítko. Osolíme, opepříme a přisypeme parmezán. Do hlubokých talířů vložíme sýr burrata a zalijeme ho polévkou. Na závěr zakápneme olivovým olejem.