Sladkokyselá omáčka z mirabelek

Ingredience


Bobkový list 4 ks
Chilli paprička 1 ks
Cukr moučkový 150 g
Kurkuma 1 kávová lžička
Mirabelky 600 g
Ocet bílý vinný 4 polévková lžíce
Skořice celá 0.5 ks
Sůl 1 kávová lžička
Víno muškátové 250 ml
Voda pitná 4 polévková lžíce
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté mirabelky s vodou vaříme v hrnci se silným dnem. Když začnou karamelizovat (získávají světle hnědou barvu), přilejeme bílé víno a vinný ocet, v zakrytém hrnci vaříme na slabém plameni 15 minut. Začnou-li se mirabelky rozpadat, odstavíme je z ohně a propasírujeme přes síto na těstoviny nebo v pasírovacím mlýnku.
  2. Do propasírovaného ovoce zamícháme očištěnou a omytou chilli papričku (nadrobno rozsekanou), sůl, skořicovou kůru, bobkový list, mletý zázvor, mletou kurkumu, vše vaříme do zhoustnutí na středním plameni asi 30 minut za neustálého míchání. Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a bobkové listy, poté omáčku naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a řádně uzavřeme.