Sladkokyselá omáčka z mirabelek
Ingredience
Bobkový list |
4 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr moučkový |
150 g |
Kurkuma |
1 kávová lžička |
Mirabelky |
600 g |
Ocet bílý vinný |
4 polévková lžíce |
Skořice celá |
0.5 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno muškátové |
250 ml |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Omyté mirabelky s vodou vaříme v hrnci se silným dnem. Když začnou karamelizovat (získávají světle hnědou barvu), přilejeme bílé víno a vinný ocet, v zakrytém hrnci vaříme na slabém plameni 15 minut. Začnou-li se mirabelky rozpadat, odstavíme je z ohně a propasírujeme přes síto na těstoviny nebo v pasírovacím mlýnku.
- Do propasírovaného ovoce zamícháme očištěnou a omytou chilli papričku (nadrobno rozsekanou), sůl, skořicovou kůru, bobkový list, mletý zázvor, mletou kurkumu, vše vaříme do zhoustnutí na středním plameni asi 30 minut za neustálého míchání. Odstavíme z ohně, vyjmeme skořici a bobkové listy, poté omáčku naplníme do sklenic vypláchnutých horkou vodou a řádně uzavřeme.