Rýžový nákyp z domácí pekárny
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
10 g |
Jablka |
300 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
1 l |
Rýže loupaná |
400 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rýži uvaříme v mléku. Po uvaření ji scedíme přes síto.
- Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý shíh. Scezenou rýži potom s míse smícháme se žloutky a s polovinou cukru, nakonec přimícháme sníh z bílků.
- Jablka omyjeme, oloupeme, nastrouháme, smícháme s vanilkovým a zbylým krupicovým cukrem.
- Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Formu bez nasazených míchadel vyložíme pečicím papírem, ten ještě lehce potřeme máslem.
- Na dno formy položíme polovinu připravené rýžové směsi, na ni nastrouhaná jablka s cukrem, navrch zbytek rýže. Zcela nahoru položíme zbývající máslo.
- Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme. V průběhu programu nákyp zkontrolujeme, pokud je dostatečně zapečený, program ukončíme a pekárnu vypneme.
- Formu vyndáme v rukavicích z pekárny a nákyp z ní i s papírem vyjmeme. Papír odstraníme, nákyp rozdělíme na porce na servírovací talíře a podáváme.