Rýžový nákyp z domácí pekárny

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 10 g
Jablka 300 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 1 l
Rýže loupaná 400 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži uvaříme v mléku. Po uvaření ji scedíme přes síto.
  2. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý shíh. Scezenou rýži potom s míse smícháme se žloutky a s polovinou cukru, nakonec přimícháme sníh z bílků.
  3. Jablka omyjeme, oloupeme, nastrouháme, smícháme s vanilkovým a zbylým krupicovým cukrem.
  4. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Formu bez nasazených míchadel vyložíme pečicím papírem, ten ještě lehce potřeme máslem.
  5. Na dno formy položíme polovinu připravené rýžové směsi, na ni nastrouhaná jablka s cukrem, navrch zbytek rýže. Zcela nahoru položíme zbývající máslo.
  6. Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro pečení a pekárnu zapneme. V průběhu programu nákyp zkontrolujeme, pokud je dostatečně zapečený, program ukončíme a pekárnu vypneme.
  7. Formu vyndáme v rukavicích z pekárny a nákyp z ní i s papírem vyjmeme. Papír odstraníme, nákyp rozdělíme na porce na servírovací talíře a podáváme.