Humr s lanýži a chřestem
Ingredience
Lanýž |
40 g |
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Meduňka |
0.5 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1.5 polévková lžíce |
Šťáva citrónová |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
5.5 dl |
Chřest zelený |
300 g |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 l |
Humr |
1.4 kg |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 27 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme petrželku, bazalku, meduňku, bylinky drobně nakrájíme a odložíme do misky. V hrnečku v 0.5 dl vody rozmícháme cukr se solí. V rendlíku přivedeme k varu přibližně 5 dl vody. Do rendlíku posadíme misku s olivovým olejem a když je teplý, důkladně zašleháme roztok s cukrem a solí. Následně zašleháme citrónovou šťávu. Dresing dochutíme čerstvě pomletým bílým pepřem a přimícháme bylinky. Nakonec do dresinku nastrouháme polovinu černého lanýže a polovinu nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Čerstvý zelený chřest očistíme tak, že oloupeme přibližně jen 1/3 spodní části stonků. Chřest omyjeme. Do velkého hrnce dáme vařit 2-3 litry vody s lžicí másla, 1 lžičkou cukru a 2 plátky citrónu. Když se voda začne vařit, ponoříme do ní svazek chřestu a vaříme 7-12 minut. Poté chřest sítem opatrně vyjmeme a necháme okapat. Chřest nesmíme chladit pod tekoucí vodou, okapaný uchováme teplý.
- Dobře očištěné a omyté humry ponoříme do druhého velkého hrnce se 4 litry vody, do které jsme dali 2 lžíce soli a lžičku kmínu. Humry vaříme podle velikosti 15 minut (každý by měl mít v průměru přibližně 700 g). Uvařené humry vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Odkroutíme jim nejdříve klepeta, poté i hlavu a ocas. Z ocasu odstraníme střívko a pomocí lžičky vybereme žaludek s játry. Břišní krunýř rozstřihneme nůžkami (na drůbež) a maso opatrně vyjmeme. Nastřihneme i klepeta a ze spodní části maso vyjmeme. Celou dobu, co budeme humra porcovat, musíme odkládat maso do mísy a uchovat teplé.
- Humří maso dáme na talíře s chřestem, ochutíme dresinkem, ozdobíme plátky lanýže (20 g) a servírujeme.