Telecí hruď - plněná

Ingredience


Bramborová kaše sušená 100 g
Brambory 1.5 kg
Česnek 4 stroužek
Cibule 4 ks
Husí sádlo 100 g
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 30 g
Sůl 1 kávová lžička
Telecí hruď 3 kg
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme, v pánvi se dvěma lžícemi rozpáleného sádla osmažíme dozlatova a necháme vychladnout.
  2. Brambory očistíme, umyjeme a na jemném struhadle nastrouháme do misky, kam přidáme připravenou cibuli, jemně nastrouhané dva stroužky česneku, nasekanou petrželovou nať, rozklepneme vejce, podle chuti osolíme, opepříme a nakonec přisypeme podle potřeby bramborovou moučku. Všechny suroviny spolu promícháme a nádivku zatím necháme stranou.
  3. Hřbet dobře umyjeme, vykostíme, ostrým nožem rozřízneme uprostřed tak, aby vznikla kapsa. Připravené maso osolíme, opepříme, potřeme zbylým prolisovaným česnekem a naplníme hotovou nádivkou. Kapsu zašijeme, potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou, maso položíme na sádlem vymazaný pekáč, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme za občasného polévání 120 minut.
  4. Upečenou hruď vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout, podle porcí rozdělíme na talíře a s vhodnou přílohou podáváme.