Telecí hruď - plněná
Ingredience
Bramborová kaše sušená |
100 g |
Brambory |
1.5 kg |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Husí sádlo |
100 g |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
30 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí hruď |
3 kg |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme, v pánvi se dvěma lžícemi rozpáleného sádla osmažíme dozlatova a necháme vychladnout.
- Brambory očistíme, umyjeme a na jemném struhadle nastrouháme do misky, kam přidáme připravenou cibuli, jemně nastrouhané dva stroužky česneku, nasekanou petrželovou nať, rozklepneme vejce, podle chuti osolíme, opepříme a nakonec přisypeme podle potřeby bramborovou moučku. Všechny suroviny spolu promícháme a nádivku zatím necháme stranou.
- Hřbet dobře umyjeme, vykostíme, ostrým nožem rozřízneme uprostřed tak, aby vznikla kapsa. Připravené maso osolíme, opepříme, potřeme zbylým prolisovaným česnekem a naplníme hotovou nádivkou. Kapsu zašijeme, potřeme sádlem, posypeme mletou paprikou, maso položíme na sádlem vymazaný pekáč, který vložíme do předehřáté trouby a pečeme za občasného polévání 120 minut.
- Upečenou hruď vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout, podle porcí rozdělíme na talíře a s vhodnou přílohou podáváme.