Perník se sušeným ovocem
Ingredience
Fíky sušené |
25 g |
Kardamom |
0.5 kávová lžička |
Koření perníkové |
1 balení |
Křížaly (sušená jablka) |
25 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 balení |
Med včelí |
150 ml |
Meruňky sušené |
25 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Ořechy lískové |
3 polévková lžíce |
Švestky sušené |
25 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zakysaná smetana |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Všechno sušené ovoce namočíme několik hodin předem do vody.
- Med smícháme s cukrem, zakysanou smetanou, kardamomem, vejci a důkladně prošleháme. Mouku promísíme s kypřicím práškem a perníkovým kořením, prosijeme k medové směsi a uhněteme těsto. Rozpůlíme je na dvě části.
- Jednu část rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe připraveným ovocem, posypeme nasekanými ořechy a zakryjeme zbytkem těsta. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme cca 50 minut.
- Hotový perník nakrájíme na kousky, necháme vychladnout a podáváme.