Perník se sušeným ovocem

Ingredience


Fíky sušené 25 g
Kardamom 0.5 kávová lžička
Koření perníkové 1 balení
Křížaly (sušená jablka) 25 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 balení
Med včelí 150 ml
Meruňky sušené 25 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Ořechy lískové 3 polévková lžíce
Švestky sušené 25 g
Vejce slepičí 4 ks
Zakysaná smetana 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechno sušené ovoce namočíme několik hodin předem do vody.
  2. Med smícháme s cukrem, zakysanou smetanou, kardamomem, vejci a důkladně prošleháme. Mouku promísíme s kypřicím práškem a perníkovým kořením, prosijeme k medové směsi a uhněteme těsto. Rozpůlíme je na dvě části.
  3. Jednu část rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe připraveným ovocem, posypeme nasekanými ořechy a zakryjeme zbytkem těsta. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme cca 50 minut.
  4. Hotový perník nakrájíme na kousky, necháme vychladnout a podáváme.