Polévka z telecích drštěk
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Dršťky syrové |
1 kg |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
20 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Česnek |
1 stroužek |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Telecí maso mleté |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mleté maso dáme do misky, kam rozklepneme vejce, přidáme jemně nastrouhaný česnek, podle chuti osolíme, opepříme. Promícháme a rukama tvarujeme malé kuličky, které vkládáme do hrnce s vroucí a osolenou vodou, kde je vaříme asi 10 minut doměkka. Hotové kuličky scedíme, opláchneme pod tekoucí vodou.
- Telecí dršťky očistíme, pod tekoucí vodou umyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vroucí vodou a povaříme. Scedíme, vrátíme zpátky do hrnce, zalijeme vařící vodou. Vaření opakujeme ještě dvakrát a vodu pořád měníme.
- Při posledním vaření do vody přidáme oloupanou, umytou a na kousky nakrájenou mrkev, celer, petržel a oloupanou celou cibuli. Hrnec vrátíme na sporák a dršťky spolu se zeleninou vaříme doměkka.
- Před dokončením vaření polévku dochutíme solí, pepřem, vložíme nasekanou petrželovou naň, nakonec přidáme připravené masové kuličky, posypeme majoránkou, zamícháme, přivedeme k varu a uvařenou polévku stáhneme z ohně.