Žemlovka s brusinkami a likérem

Žemlovka s brusinkami a likérem - obrázek

Ingredience


Brusinky 100 g
Chléb toastový 250 g
Cukr krupice 40 g
Cukr třtinový 40 g
Džem meruňkový 80 g
Koňak vaječný 1 dl
Máslo čerstvé 40 g
Smetana 12% (konzumní) 400 ml
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 20 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dno pekáče vymažeme meruňkovým džemem, stěny máslem. Na dno rozložíme plátky touastového chleba tak, aby se překrývaly a zasypeme sušenými brusinkami.
  2. V míse ušleháme vejce, cukr a žloutky do pěny, vmícháme smetanu a vaječný likér. Smetanovým krémem přelijeme toasty a brusinky a chvíli necháme nasáknout. Pekáč vložíme do většího pekáče s vodou, povrch posypeme třtinovým cukrem a žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova 50 minut.
  3. Zbytek meruňkového džemu rozmícháme se lžící teplé vody a ještě horkou žemlovku jím potřeme. Necháme asi 15 minut vychladnout, aby krém ztuhl, podáváme mírně teplé, s kopečkem šlehačky na každé porci.