Zapečená jablíčka s citronovou šlehačkou

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr krupice 20 g
Cukr vanilka 20 g
Jablka 2 ks
Máslo čerstvé 20 g
Zakysaná smetana 75 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve rozehřejeme troubu na 190 stupňů Celsia. Mezitím omyjeme jablka, rozkrojíme je na půlky, zbavíme jádřinců a tyto půlky pokapeme citrony.
  2. Vymažeme máslem zapékací misku a naskládáme do ní jablka (slupkou dolu), která posypeme skořicí a položíme na ně kousek másla. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut.
  3. Z citronu nastrouháme kůru, vymačkáme 3 lžíce šťávy a se třemi lžicemi cukru (smíchaného s vanilkovým) smícháme s creme fraiche (zakysanou smetanou) a vytvoříme hladký hustý krém. Vše přikryjeme a dáme do ledničky.
  4. Upečená jablíčka můžeme servírovat buď teplá, nebo studená. Na každé jablko dáme kopeček citronového krému.