Italské rizoto s chřestem

Ingredience


Balsamico ocet 1 polévková lžíce
Chřest zelený 400 g
Máslo čerstvé 80 g
Rýže Arborio 400 g
Šalotka 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sýr Parmezán 80 g
Víno bílé 200 ml
Vývar zeleninový 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelený chřest omyjeme a rozkrájíme na kostičky.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo a nasypeme na něj nadrobno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ovšem neměla by zhnědnout. Přisypeme rýži, kterou krátce orestujeme. Na porci rizota počítáme dvě hrsti rýže. Díky tomu bude mít rizoto výraznější chuť a také se stane krémovějším. Zalijeme bílým vínem. Necháme vařit, dokud se všechno bílé víno úplně neodvaří a v kastrolu opět nezbude jenom tuk. K rýži budeme přidávat na kostičky nakrájený chřest. Vlijeme zeleninový vývar, aby hladina vývaru sahala asi půl centimetru nad rýží. Mícháme a necháváme provářet. Když se vývar odpaří, přiléváme postupně další, dokud není rýže úplně hotová.
  3. Pak odstavíme pryč z ohně a nasypeme strouhaný parmezán. Vložíme lžíci másla. Teď už se rýže nesmí vařit. Promícháme a necháme 2 minuty odležet.
  4. Na talíři rizoto ještě dozdobíme plátky parmezánu a zakápneme balzamikovým octem.