Masové koule z jehněčího masa

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cukr krupice 1 kávová lžička
Hovězí maso mleté 100 g
Hovězí vývar základní 0.5 l
Jehněčí maso mleté 500 g
Majoránka 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká 10 g
Olej olivový 1 dl
Omáčka sójová 1 polévková lžíce
Pórek 2 ks
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vegeta 1 kávová lžička
Žampiony čerstvé 200 g
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek omyjeme a nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Žampiony opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na kousky. Vlašské ořechy nasekáme na jemno.
  2. Mletá masa smícháme v míse s polovinou prolisovaného česneku, nakrájeným pórkem a majoránkou, podle chuti osolíme. Z masové směsi vytvoříme větší koule a obalíme je v mouce.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a v něm koule osmahneme do bledšího odstínu.
  4. V hrnci přivedeme k varu vývar, do něj vložíme předsmažené masové koule. Za stálého míchání přisypeme nakrájené žampiony, přidáme sójovou omáčku, Vegetu, cukr a zázvor. Pak přiléváme Solamyl rozmíchaný v troše vývaru a stále mícháme. Když omáčka začne houstnout, dochutíme ji zbytkem prolisovaného česneku a solí. Necháme ji ještě chvíli prohřát a ihned podáváme. Na talíři masové koule posypeme nasekanými ořechy.