Koláč s pórkem a vepřovým masem

Ingredience


Džus jablečný 250 ml
Houby čerstvé 150 g
Linecké (křehké) těsto 250 g
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 2 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová kýta 450 g
Vývar drůbeží 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté maso nakrájíme na kostky a osmažíme v pánvi na rozehřátém oleji. Vyjmeme a dáme stranou.
  2. Do pánve přidáme očištěný, na kolečka nakrájený pórek a očištěné, nakrájené houby. Okořeníme tymiánem a smažíme 5 minut. Přidáme vývar, maizenu, jablečnou šťávu a rajčatový protlak. za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Do omáčky vložíme osmažené maso, osolíme, opepříme a zvolna povaříme 25 minut.
  3. Maso a zeleninu přesuneme do zapékací formy, omáčku necháme stranou.
  4. Těsto rozválíme a překryjeme jím formu. Uprostřed těsta prořízneme otvor, aby unikala pára. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a formu vložíme na 30 minut do chladničky.
  5. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě 35-40 minut. Podáváme s omáčkou.