Řízky zvané pšouky s bramboráčky a salátem

Ingredience


Brambory 6 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Kmín drcený 1 špetka
Koření Mleté maso 1 špetka
Majoránka 1 špetka
Olej slunečnicový 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Bobkový list 1 ks
Česnek 5 stroužek
Cibule 5 ks
Houby sušené 100 g
Kosti vepřové 700 g
Kuřecí prsa 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 1 špetka
Tvarůžky olomoucké malé 8 ks
Citrony 1 ks
Kiwi 4 ks
Med včelí 1 polévková lžíce
Okurka salátová 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Salát ledový 1 ks
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové kosti posolíme. Oloupeme 5 stroužků česneku, nakrájíme je na plátky a obložíme jimi vepřové kosti v pekáči. Pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180 °C, pečeme.
  2. Zatímco se kosti pečou, připravíme omáčku k masu: v kastrolu rozpálíme tuk a vložíme na něj cibuli, osmažíme. Přidáme bobkový list, nové koření, vše zalijeme vodou. Počkáme, až směs přijde k varu, poté do ní vložíme opečené vepřové kosti a necháme 30 minut vařit. Přisypeme hladkou moukou, čímž omáčkou zahustíme. Nakonec vše propasírujeme přes sítko. Sušené houby vložíme do menšího hrnku s vodou, necháme povařit.
  3. Z brambor oškrábeme slupky a nastrouháme je na jemném struhadle. Vložíme do mísy, přidáme rozklepnutá vejce, přisypeme kmín, sůl, koření do mletého masa, majoránku. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a přidáme k bramborům, 3 stroužky česneku prolisujeme a vmícháme do těsta na bramboráky. Těsto nabíráme sběračkou, na oleji smažíme placičky.
  4. Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Kuřecí řízky lehce nařízneme, naklepeme paličkou na maso a po obou stranách zprudka opečeme. Přidáme k nim uvařené houby, ze kterých jsme slili vodu, omáčku k masu, špetku chilli, přilijeme smetanu. Na každý z kuřecích řízků položíme dva tvarůžky a ztlumíme oheň. Necháme na mírném plameni dojít, dokud tvarůžky nezměknou.
  5. Připravíme salát: oloupeme kiwi a okurku. Kiwi pokrájíme na kousky, okurku nastrouháme, na nudličky rozkrájíme omytý ledový salát. Vše promícháme a nakonec přelijeme zálivkou, kterou si připravíme ze šťávy, vymačkané z jednoho citronu, lžíce medu, špetky soli a pepře.
  6. Řízky zvané pšouky servírujeme s bramboráčky a salátem.