Řízky zvané pšouky s bramboráčky a salátem
Ingredience
Brambory |
6 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kmín drcený |
1 špetka |
Koření Mleté maso |
1 špetka |
Majoránka |
1 špetka |
Olej slunečnicový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
5 ks |
Houby sušené |
100 g |
Kosti vepřové |
700 g |
Kuřecí prsa |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tvarůžky olomoucké malé |
8 ks |
Citrony |
1 ks |
Kiwi |
4 ks |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Okurka salátová |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Salát ledový |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřové kosti posolíme. Oloupeme 5 stroužků česneku, nakrájíme je na plátky a obložíme jimi vepřové kosti v pekáči. Pekáč vložíme do trouby, předehřáté na 180 °C, pečeme.
- Zatímco se kosti pečou, připravíme omáčku k masu: v kastrolu rozpálíme tuk a vložíme na něj cibuli, osmažíme. Přidáme bobkový list, nové koření, vše zalijeme vodou. Počkáme, až směs přijde k varu, poté do ní vložíme opečené vepřové kosti a necháme 30 minut vařit. Přisypeme hladkou moukou, čímž omáčkou zahustíme. Nakonec vše propasírujeme přes sítko. Sušené houby vložíme do menšího hrnku s vodou, necháme povařit.
- Z brambor oškrábeme slupky a nastrouháme je na jemném struhadle. Vložíme do mísy, přidáme rozklepnutá vejce, přisypeme kmín, sůl, koření do mletého masa, majoránku. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a přidáme k bramborům, 3 stroužky česneku prolisujeme a vmícháme do těsta na bramboráky. Těsto nabíráme sběračkou, na oleji smažíme placičky.
- Na pánev vlijeme olej, rozpálíme ho. Kuřecí řízky lehce nařízneme, naklepeme paličkou na maso a po obou stranách zprudka opečeme. Přidáme k nim uvařené houby, ze kterých jsme slili vodu, omáčku k masu, špetku chilli, přilijeme smetanu. Na každý z kuřecích řízků položíme dva tvarůžky a ztlumíme oheň. Necháme na mírném plameni dojít, dokud tvarůžky nezměknou.
- Připravíme salát: oloupeme kiwi a okurku. Kiwi pokrájíme na kousky, okurku nastrouháme, na nudličky rozkrájíme omytý ledový salát. Vše promícháme a nakonec přelijeme zálivkou, kterou si připravíme ze šťávy, vymačkané z jednoho citronu, lžíce medu, špetky soli a pepře.
- Řízky zvané pšouky servírujeme s bramboráčky a salátem.