Vepřové řízky s pórkem a žampiony

Ingredience


Kari koření 1 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
Solamyl - bramborový škrob 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vegeta 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová kýta 500 g
Vepřové maso mleté 300 g
Voda pitná 0.5 dl
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka, žampiony omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme s vodou škrob, zjemníme přimícháním smetany. Mleté vepřové maso v míse okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, smícháme s vajíčkem.
  2. Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, opepříme a osolíme. Na plátky řízků položíme připravené ochucené mleté maso, zabalíme, ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
  3. V pánvi rozpálíme olej, na něm závitky ze všech stran prudce opečeme do zlatova. Poté zmírníme oheň, pánev přikryjeme poklicí, pomalu dusíme do měkka.
  4. Ve druhé pánvi na rozehřátém oleji podusíme nakrájený pórek se žampiony, směs podle chuti osolíme a opepříme. Po 5 minutách přidáme Vegetu, přilijeme rozmíchanou smetanu se škrobem, dochutíme kari kořením a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme vypečenou šťávu z masových závitků, vše důkladně promícháme.
  5. Upečené závitky podáváme se smaženými bramborovými hranolky, přelité omáčkou.