Vepřové řízky s pórkem a žampiony
Ingredience
Kari koření |
1 špetka |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
Solamyl - bramborový škrob |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vegeta |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřová kýta |
500 g |
Vepřové maso mleté |
300 g |
Voda pitná |
0.5 dl |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka, žampiony omyjeme, necháme okapat a pokrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme s vodou škrob, zjemníme přimícháním smetany. Mleté vepřové maso v míse okořeníme muškátovým oříškem, osolíme, smícháme s vajíčkem.
- Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které naklepeme, opepříme a osolíme. Na plátky řízků položíme připravené ochucené mleté maso, zabalíme, ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
- V pánvi rozpálíme olej, na něm závitky ze všech stran prudce opečeme do zlatova. Poté zmírníme oheň, pánev přikryjeme poklicí, pomalu dusíme do měkka.
- Ve druhé pánvi na rozehřátém oleji podusíme nakrájený pórek se žampiony, směs podle chuti osolíme a opepříme. Po 5 minutách přidáme Vegetu, přilijeme rozmíchanou smetanu se škrobem, dochutíme kari kořením a za stálého míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme vypečenou šťávu z masových závitků, vše důkladně promícháme.
- Upečené závitky podáváme se smaženými bramborovými hranolky, přelité omáčkou.