Vepřové závitky plněné šunkou a zelím

Ingredience


Kmín mletý 1 špetka
Křen 100 g
Masox 1 ks
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Šunka dušená 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Vepřová kýta 500 g
Voda pitná 1 dl
Zakysaná smetana 1 dl
Zelí bílé - sterilizované 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vajíčka uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a nakrájíme na půlky.
  2. Masox rozmícháme v hrnku ve vodě a necháme krátce povařit. Křen očistíme, oškrábeme, opláchneme a nastrouháme na jemno. Šunku nakrájíme na malé kousky a smícháme ji v míse se zelím.
  3. Vepřovou kýtu rozkrájíme na 4 části. Řízky rozklepeme, posypeme mletou paprikou, opepříme a osolíme. Na každý dáme část smíchaného zelí a šunky a půlku vařeného vajíčka, lehce posypeme kmínem. Maso zabalíme do závitků a ve spoji propíchneme párátky nebo grilovacími jehlami.
  4. V pánvi rozehřejeme olej a na něm závitky zprudka osmahneme ze všech stran dozlatova, pak oheň zmírníme a pomalu dusíme pod pokličkou doměkka. Behem dušení podle potřeby podléváme vývarem z Masoxu a závitky občas obracíme. Měkké vyjmeme a dáme do tepla.
  5. Šťávu v pánvi zaprášíme moukou, za stálého míchání přiléváme smetanu a necháme chvíli povařit.
  6. Závitky na talíři posypeme nastrouhaným křenem. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory.