Domácí croissant
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Droždí |
15 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Med včelí |
10 g |
Mléko polotučné |
60 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
50 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve velké míse smícháme droždí s polovinou připravené mouky, zalijeme vlažnou vodou. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na 15 minut.
- Mezitím smícháme rozehřáté máslo, mléko, vejce, med, sůl, cukr a zbytek mouky. Pořádně promícháme a přidáme kvásek. Těsto dáme do lednice a necháme alespoň půl dne odpočívat.
- Těsto rozválíme na pláty, ze kterých vytvoříme trojúhelníky o straně cca 10 centimetrů. Trojúhelníky zarolujeme a získáme tak tvar croissantu. Na závěr dáme na vymazaný plech a pečeme 15 minut při teplotě 165 °C.