Kološvárské zelí s mletým vepřovým masem

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Klobása uzená 200 g
Kmín celý 1 špetka
Masox 1 ks
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 100 g
Sůl 1 špetka
Vepřové maso mleté 750 g
Voda pitná 1 dl
Zakysaná smetana 0.25 l
Zelí kysané 750 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka.
  2. Masox rozmícháme v hrnku ve vodě a necháme přejít varem. Kysané zelí přecedíme a v hrnci s trochou vývaru z Masoxu uvaříme doměkka.
  3. V pánvi rozpálíme olej a na něm zpěníme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Po chvíli smažení přidáme mleté maso, podlijeme ho masoxovým vývarem a dusíme pod pokličkou. Po přibližně 5 minutách dušení přidáme česnek, opepříme, osolíme, důkladně promícháme a pokračujeme v dušení.
  4. Na jiné rozehřáté pánvi osmahneme kousky slaniny a v tuku po ní kolečka klobásy. Rýži osmahneme na další pánvi s trochou oleje, zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
  5. Zapékací mísu vymastíme, na dno položíme polovinu zelí, na ně dáme mleté dušené maso, klobásu a slaninu, rýži a nahoru zbylé zelí. Vše zalijeme zakysanou smetanou a v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia dusíme pod pokličkou přibližně 15 minut a pak necháme odkryté zapéct.