Lilkové pyré s hrozinkami
Ingredience
Bazalka |
20 g |
Cibule |
150 g |
Hrozinky |
30 g |
Kmín římský |
10 g |
Koriandr čerstvý |
20 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
3 dl |
Pepř černý mletý |
6 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
150 g |
Sůl |
10 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Lilky nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta vloženého do mísy a necháme 30 minut stát, aby se zbavily hořkosti. V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme lilkové kostky, které jsme nejdříve opláchli a osušili utěrkou, dozlatova asi 10 minut. Okapané od přebytečného tuku je v míse necháme nejlépe přes noc uležet.
- Druhý den namočíme hrozinky sultánky do horké vody a 30 minut necháme louhovat. V rendlíku rozpálíme olej, vložíme nakrájenou cibuli, sůl a pepř a orestujeme. Přidáme římský kmín a za stálého míchání 5 minut povaříme na mírném ohni. Vmícháme uleželé lilky, rajčata a slité hrozinky, směs prohřejeme a nakonec rozmixujeme dohladka. Dosolíme, opeříme a vmícháme nasekané bylinky.