Zeleninová roláda z vepřového bůčku
Ingredience
Celer bulvový |
0.5 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Masox |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčatová šťáva |
2 polévková lžíce |
Strouhanka |
2 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřový bok |
1 kg |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Celer oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Vejce v misce metlou rozšleháme.
- Masox rozmícháme ve vodě a směs v hrnku na ohni necháme přejít varem.
- V pánvi rozehřejeme olej, na něm podusíme nakrájenou cibuli a celer, opepříme a osolíme. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek a ještě chvíli dusíme pod pokličkou.
- Pak přidáme rozšlehané vajíčko a přisypeme strouhanku, směs dobře promícháme a ještě krátce podusíme.
- Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který ještě rozklepeme. Na něj rozetřeme připravenou zeleninovou nádivku, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
- Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
- Měkkou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou a chvíli povaříme, než zhoustne.
- Roládu nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
- Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.