Jehněčí játra na slanině

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 0.5 kávová lžička
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 40 g
Citrony 1 ks
Játra jehněčí 800 g
Mléko polotučné 1.5 l
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Olej slunečnicový 1 dl
Paprika červená 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 30 g
Slanina vepřová 250 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Játra odblaníme, namočíme je do kastrůlku s mlékem a jedním stroužkem prolisovaného česneku a necháme 60 minut namáčet. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Papriku umyjeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenká kolečka. Slaninu také nakrájíme na tenké plátky a petrželovou nať nasekáme.
  2. V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, osmahneme dozlatova, přisypeme jarní cibulku spolu s česnekem, červenou papriku, nakonec připravenou slaninu a vše restujeme přibližně 2 minuty. Suroviny přeložíme do jiné vhodné nádoby a udržujeme v teplé do dalšího použití.
  3. Játra vyndáme z mléka, osušíme a obalíme v mouce.
  4. Do stejné pánve přidáme 4 lžíce oleje, rozehřejeme, vložíme obalená játra, která zprudka opečeme z obou stran. Když jsou játra měkká, přidáme připravenou cibuli, jarní cibulku, česnek se slaninou, podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme chilli kořením a vymačkanou citrónovou šťávou. Všechny suroviny dobře prohřejeme.
  5. Játra upravíme na talíře, přelijeme zeleninovou směsi, každou porci posypeme petrželovou nati a ihned podáváme.