Jehněčí játra na slanině
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
1 ks |
Cibulka jarní |
40 g |
Citrony |
1 ks |
Játra jehněčí |
800 g |
Mléko polotučné |
1.5 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
30 g |
Slanina vepřová |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Játra odblaníme, namočíme je do kastrůlku s mlékem a jedním stroužkem prolisovaného česneku a necháme 60 minut namáčet. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Papriku umyjeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenká kolečka. Slaninu také nakrájíme na tenké plátky a petrželovou nať nasekáme.
- V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, osmahneme dozlatova, přisypeme jarní cibulku spolu s česnekem, červenou papriku, nakonec připravenou slaninu a vše restujeme přibližně 2 minuty. Suroviny přeložíme do jiné vhodné nádoby a udržujeme v teplé do dalšího použití.
- Játra vyndáme z mléka, osušíme a obalíme v mouce.
- Do stejné pánve přidáme 4 lžíce oleje, rozehřejeme, vložíme obalená játra, která zprudka opečeme z obou stran. Když jsou játra měkká, přidáme připravenou cibuli, jarní cibulku, česnek se slaninou, podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme chilli kořením a vymačkanou citrónovou šťávou. Všechny suroviny dobře prohřejeme.
- Játra upravíme na talíře, přelijeme zeleninovou směsi, každou porci posypeme petrželovou nati a ihned podáváme.