Řecké vepřové kotlety Cydonia

Ingredience


Česnek 1 ks
Cibule červená 1 ks
Citrony 1 ks
Kdoule 2 ks
Kopr čerstvý 30 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Med včelí 50 g
Olej olivový 80 ml
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pomeranče 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vepřové kotlety 600 g
Víno bílé 1 dl
Vývar zeleninový 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kotlety umyjeme, nakrájíme na porce, které osolíme a opepříme. Kdoule (Venušina jablka) oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, kopr nasekáme. Cibuli spolu s česnekem oloupeme a nakrájíme na proužky.
  2. V pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje a na něm zprudka po obou stranách opečeme připravené kotlety. Vyjmeme je z pánve a odložíme stranou.
  3. Připravíme omáčku. Do pánve vlijeme olivový olej, rozpálíme, přidáme cibuli, osmahneme, vmícháme česnek, ten necháme jen provonět a hned vložíme kdoule. Vše smažíme nejdéle 5 minut. Do pánve přilijeme víno, vyvaříme ho, zakapeme vymačkanou pomerančovou šťávou, vlijeme vývar, med a pod poklicí, na mírném ohni, za občasného míchání povaříme přibližně 20 minut. Těsně před dovařením do omáčky podle chuti přisypeme sůl, pepř, vložíme lžíci másla, dobře promícháme a stáhneme z ohně.
  4. Do hotové omáčky vrátíme kotlety a vše spolu povaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec vmícháme nasekaný kopr, zakapeme vymačkanou citrónovou šťávou a stáhneme z ohně.
  5. Hotové jídlo rozdělíme na talíře a podáváme.