Roláda z vepřového bůčku s berlínskou náplní
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Jablka |
1 ks |
Masox |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
1 dl |
Sůl |
1 špetka |
Švestky sušené |
100 g |
Vepřový bok |
1 kg |
Voda pitná |
1 dl |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Zelenina kořenová |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jablko oloupeme a nakrájíme na plátky. Sušené švestky vypeckujeme. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Masox rozmícháme ve vodě a směs necháme v hrnku na ohni přejít varem.
- Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který rozklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme zázvorem. Na něj rozprostřeme plátky jablka a sušené švestky, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
- Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Přibližně po 20 minutách přidáme nakrájenou zeleninu. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
- Měkkou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu rozmixujeme nebo přecedíme a na ohni přivedeme do varu. Za stálého míchání přilijeme smetanu a zaprášíme ji moukou. Pak ještě chvíli vaříme a mícháme, než zhoustne.
- Roládu nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
- Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.