Roláda z vepřového bůčku s berlínskou náplní

Ingredience


Cibule 1 ks
Jablka 1 ks
Masox 1 ks
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 1 dl
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 100 g
Vepřový bok 1 kg
Voda pitná 1 dl
Zázvor mletý 1 špetka
Zelenina kořenová 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablko oloupeme a nakrájíme na plátky. Sušené švestky vypeckujeme. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Masox rozmícháme ve vodě a směs necháme v hrnku na ohni přejít varem.
  2. Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který rozklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme zázvorem. Na něj rozprostřeme plátky jablka a sušené švestky, zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.
  3. Do pekáče rozložíme kosti z bůčku, podlijeme je trochou vody, položíme na ně roládu a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Přibližně po 20 minutách přidáme nakrájenou zeleninu. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.
  4. Měkkou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu rozmixujeme nebo přecedíme a na ohni přivedeme do varu. Za stálého míchání přilijeme smetanu a zaprášíme ji moukou. Pak ještě chvíli vaříme a mícháme, než zhoustne.
  5. Roládu nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.
  6. Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.