Řecký jogurtový koláč - Yaourtopita
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jogurt bílý |
250 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Med včelí |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Ořechy vlašské |
250 g |
Ovesné vločky |
150 g |
Rozinky tmavé |
200 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do misky dáme nakrájené máslo, 100 g cukru a vyšleháme na hladkou pěnu, do které přidáme vejce a ještě vyšleháme. Přisypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, vločky, dobře promícháme. Vmícháme mleté ořechy, jogurt, rozinky, zlehka zamícháme.
- Dortovou formu vymažeme olejem, vyložíme pečícím papírem, vlijeme připravené těsto, které v předehřáté troubě pečeme přibližně 45 minut.
- Poleva: Do kastrůlku vysypeme cukr, přidáme med s citrónovou šťávou a na mírném ohni vaříme tak dlouho, aby poleva dostala hustotu sirupu. Stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
- Upečený koláč vytáhneme z trouby, vidličkou popícháme povrch těsta a polijeme koláč připravenou polevou. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné porce a podáváme.