Řecký jogurtový koláč - Yaourtopita

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 180 g
Cukr vanilka 20 g
Jogurt bílý 250 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 150 g
Med včelí 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Ořechy vlašské 250 g
Ovesné vločky 150 g
Rozinky tmavé 200 g
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do misky dáme nakrájené máslo, 100 g cukru a vyšleháme na hladkou pěnu, do které přidáme vejce a ještě vyšleháme. Přisypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, vločky, dobře promícháme. Vmícháme mleté ořechy, jogurt, rozinky, zlehka zamícháme.
  2. Dortovou formu vymažeme olejem, vyložíme pečícím papírem, vlijeme připravené těsto, které v předehřáté troubě pečeme přibližně 45 minut.
  3. Poleva: Do kastrůlku vysypeme cukr, přidáme med s citrónovou šťávou a na mírném ohni vaříme tak dlouho, aby poleva dostala hustotu sirupu. Stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
  4. Upečený koláč vytáhneme z trouby, vidličkou popícháme povrch těsta a polijeme koláč připravenou polevou. Koláč necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné porce a podáváme.