Jihočeské roštěnky

Ingredience


Cibule 1 ks
Hovězí roštěnka níz. peč. 0 g
Játra vepřová 200 g
Masox 1 ks
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Olej olivový 6 polévková lžíce
Párky jemné 200 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Párky nakrájíme na kolečka. Játra opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
  2. Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
  3. V pánvi rozehřejeme polovinu oleje, roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova, pak oheň zmírníme a pomalu je dopečeme doměkka. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit.
  4. V jiné pánvi na zbylém rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, pak přidáme kolečka párků, plátky jater a opečeme. Opečené párky a játra z pánve vyjmeme do mísy a dáme do tepla. Zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou a zalijeme masoxovým vývarem. Vaříme, dokud nezačne houstnout.
  5. Roštěnky dáme na servírovací talíře, na ně položíme porci osmažených párků a jater a přelijeme šťávou.