Moravské roštěnky
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
600 g |
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
200 g |
Kapie |
2 ks |
Máslo čerstvé |
5 g |
Masox |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 hrst |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Párky jemné |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
1 dl |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapie nakrájíme na malé kousky. Slaninu a párky nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
- Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
- V pánvi rozehřejeme olej a roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Pak oheň zmírníme, k masu přidáme plátky slaniny a párků a vše dopečeme. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit pod pokličkou.
- V druhé pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené kapie a hrášek a vše podusíme.
- Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Šťávu po pečení masa zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zbylé víno a masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.
- Roštěnky dáme na servírovací talíře a přelijeme vývarem. Pak na ně položíme opečenou slaninu a párky, a zcela nahoru dušenou zeleninu.