Moravské roštěnky

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Cibule 1 ks
Hovězí roštěnka níz. peč. 600 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 200 g
Kapie 2 ks
Máslo čerstvé 5 g
Masox 1 ks
Mouka pšeničná hladká 1 hrst
Olej olivový 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 špetka
Párky jemné 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Víno bílé 1 dl
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapie nakrájíme na malé kousky. Slaninu a párky nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
  2. Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Pak oheň zmírníme, k masu přidáme plátky slaniny a párků a vše dopečeme. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit pod pokličkou.
  4. V druhé pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené kapie a hrášek a vše podusíme.
  5. Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Šťávu po pečení masa zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zbylé víno a masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.
  6. Roštěnky dáme na servírovací talíře a přelijeme vývarem. Pak na ně položíme opečenou slaninu a párky, a zcela nahoru dušenou zeleninu.