Šneci po burgundsku
Ingredience
Bageta |
800 g |
Bobkový list |
10 ks |
Česnek |
100 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Petržel - nať |
80 g |
Šneci čerství |
500 g |
Sůl |
10 g |
Víno červené |
500 g |
Bobkový list |
3 ks |
Cibule |
100 g |
Karotka |
130 g |
Kuřecí skelety |
1.5 kg |
Nové koření celé |
10 g |
Olej olivový |
20 g |
Pepř černý celý |
1 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do vyššího hrnce s menším dnem nalijeme stejné množství červeného burgundského vína a kuřecího základu Ambiente, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Šneky bez ulit propláchneme studenou vodou, vložíme do vroucí tekutiny, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme 6 hodin. Po této době by šneci měli být dostatečně měkcí, pokud ne, vaříme je dokud nezměknou, třeba i 8 hodin. Po uvaření, během kterého se většina základu vyvařila, je necháme v hrnci vychladnout.
- Nyní připravíme česnekové máslo. Oloupeme česnek a čerstvou petrželovou nať omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě.
- Pečící troubu zapneme na nejvyšší stupeň tak, aby hřála jen shora. Česnek nakrájíme nadrobno (pozor, hlavně nemačkat!), promícháme se změklým máslem, solí a nasekanou petrželkou.
- Šneky naskládáme do ulit nebo šnekové misky a každého zvlášť pomázneme česnekovým máslem. Chceme-li dosáhnout dokonalého výsledku, česnekové máslo mícháme těsně před konečnou přípravou šneků, nikdy je nepřipravujeme dopředu.
- Připravené šneky dáme krátce zapéct, jen aby máslo vytvořilo zlatavou krustu. Nesmí zůstat v troubě ani o chvilku déle, jinak se máslo příliš rozpálí a změní chuť.
- Podáváme s opečenou francouzskou bagetou.
- Kuřecí základ Ambiente [47000]:
- Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.
- Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.
- Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.
- Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.
- Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.